PSYCHOLOGISCHE HULPVERLENING VOOR KINDEREN EN JEUGDIGEN
Binnen Devotas staat het kind centraal, maar het kind kan niet los worden gezien van zijn ouders en het gezin waarin het opgroeit. Dit systeem is van groot belang op de ontwikkeling van een kind. Daarom wordt er in de behandeling ook aandacht besteed aan de ouders en/of het hele gezin waarin het kind opgroeit.
Het proces van opvoeden is niet altijd even gemakkelijk, zeker niet wanneer het gaat om het opvoeden van een kind met een specifieke hulpvraag. Er bestaat geen standaard handleiding met een perfect passende oplossing voor ieder probleem dat zich voordoet. Meestal lukt het ouders wel om met de problemen van opgroeiende kinderen om te gaan, maar soms ook niet meer. En lopen we, als ouders en/of school, tegen probleempjes of vraagstukken aan en zouden we graag over inzichten, tips en trucs beschikken om kinderen te helpen in hun dagelijks functioneren.
Ouders en/of overige gezinsleden krijgen steun en tips en worden (indien nodig) op een actieve manier betrokken in de therapie. Samenwerken, dat is waar het om draait. Wanneer iedereen zijn of haar steentje bijdraagt kan een kind vaak sneller en effectiever geholpen worden.
Onze psycholoog of orthopedagoog –
Hulpverleningstraject –
Waarom kan onderzoek nodig zijn en wat houdt het in – Tijdens de intake kan er besloten worden eerst een psychologisch onderzoek te doen. De wijze waarop het psychologisch onderzoek wordt uitgevoerd kan variëren afhankelijk van de leeftijd van uw kind, de klachten van uw kind en/of de vraagstelling van u, als ouders of een medisch specialist. Het psychologisch onderzoek is bedoeld om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van de vaardigheden en de eventuele klachten van uw kind. Het is een hulpmiddel om de vraagstelling zo volledig en goed mogelijk te kunnen beantwoorden. Soms kunnen er meerdere oorzaken zijn voor de hulpvraag die gesteld is en kan alleen onderzoek daar duidelijkheid in geven.
Tijdens het onderzoek worden verschillende testen afgenomen. Welke testen worden afgenomen, is afhankelijk van de vraagstelling en de leeftijd van uw kind. De testen bestaan veelal uit het doen van opdrachtjes en het beantwoorden van vragen. Er kunnen daarnaast aanvullend vragenlijsten afgenomen worden om een beter inzicht in het karakter en het zelfbeeld van uw kind te krijgen. En u kunt als ouders vragenlijsten meekrijgen; Wij willen u vragen deze lijsten zo goed en zo uitgebreid mogelijk in te vullen. Dat is soms een hele klus, maar van enorme waarde voor het onderzoek! Wij willen u echt vragen deze lijsten onafhankelijk van elkaar in te vullen. Het is heel normaal dat iedere ouder een geheel eigen vorm van omgang heeft met zijn kind of haar kind. U bent ook als ouder uniek en heeft u als ouder ook een unieke relatie met uw kind. Verder kunnen er ook vragenlijsten meegegeven worden voor school. Deze kunnen noodzakelijk zijn voor het kunnen vaststellen van bepaalde diagnoses.
De afname van het onderzoek wordt over het algemeen verspreid om de belasting van het kind zo min mogelijk te beperken. En letten we op het werktempo van uw kind. Als ouder bent u hier niet bij aanwezig.
Na de onderzoeksperiode worden alle resultaten geanalyseerd en verbanden gelegd. En wordt er een zeer uitgebreid onderzoeksrapport uitgewerkt, met conclusies en adviezen. En worden deze resultaten uitgebreid doorgenomen met u, ouders. Kinderen vanaf 12 jaar zullen hier wel toestemming voor moeten geven, de inhoud te willen bespreken met ouders, echter zullen we de meerwaarde van een dergelijk gesprek altijd positief bij de jeugdige toelichten. Het betreft de geheimhoudingswet. Meer informatie vindt u op deze pagina; Patiëntenfederatie.
Gescheiden ouders – Ouders hebben in de meeste gevallen het gezamenlijke gezag over hun kind(-eren). Dat betekent dat beide ouders gelijke rechten hebben. In geval van echtscheiding wordt een kind vaak door een van de ouders aangemeld. In dat geval heeft u als ouder, die behandeling vraagt voor uw kind (tot 16 jaar), de plicht om de andere ouder hierover te informeren, zodanig dat deze schriftelijk zijn/haar instemming vastlegt in het toestemmingsformulier voor diagnostiek en behandeling. Dit formulier wordt
opgeslagen in het dossier van uw kind. Pas nadat beide ouders hun toestemming hebben gegeven, kan er gestart worden met het onderzoek en de behandeling.
Om goede zorg te kunnen verlenen, is het noodzakelijk en verplicht om een dossier bij te houden, waarin wij de gegevens van uw kind, onze bevindingen en de voortgang van onderzoek en behandeling vastleggen. De Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO en de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WPB) bepalen samen hoe dit moet gebeuren. Eenhoofdig gezag zal aangetoond moeten worden door middel van een recent en origineel uittreksel uit het gezagsregister bij uw Gemeente (gratis). Soms dienen er meer documenten aangeleverd te worden om het gezag helder te krijgen. Mocht er sprake zijn van een voogd of OTS, dan dient dit eveneens kenbaar gemaakt te worden tijdens de eerste afspraak.
Jeugdwet –
Specialisaties:
- ADD, ADHD,
- Autisme,
- Faalangst, Onzekerheid en verlegenheid,
- Gedrags-
en werkhoudingsproblemen, - Pubergedrag,
- Identiteitsproblemen,
- Hechtingsproblematiek,
- Kind en echtscheiding,
- Huiswerk begeleiding.
- Onderbouwing PGB – aanvragen,
Grotere kinderen hebben soms grotere problemen, pubers! –
Onderzoeken; (download informatie in pdf)
- Diagnostisch onderzoek (het in kaart brengen van cognitie en sociaal emotionele ontwikkeling),
- Waarop een aanvullend onderzoek mogelijk is naar Autisme, ADD of ADHD,
- Cognitief onderzoek, intelligentieprofiel, (hoog begaafd),
- Didactisch onderzoek als aanvulling op diagnostisch onderzoek, tbv alle leerproblemen als bijvoorbeeld dyslexie en dyscalculie,
- En bij hele jonge kinderen kan er een observationeel onderzoek gedaan worden.
Trainingen; (download informatie in pdf)
- Training “Rots en Water” of voor de kleinere kinderen “Kiezel en Druppel”,
- Sova Training of Sociale vaardigheidstraining,
- Training Zelfcontrole,
- Functietraining,
- T.O.M. Training (Theory of Mind of Theorie of Mind),
- Training voor pesters en gepesten,
- Grow up! Pubertraining (voor 12 jaar en ouder)