Pubers

PUBERS EN PUBERTIJD

“Ze zeggen dat ik dwars ben en niet luisteren wil, maar dat is helemaal niet waar!” “Ze begrijpen me gewoon helemaal niet.” “En waarom moet ik van alles?” “Ik moet op tijd thuis zijn en ik mag geen lessen missen!” En zo ontstaan er de eindeloze discussies over kleine en grote dingen. En als we niet uitkijken is het enige gespreksonderwerp over alles wat niet goed gaat of anders kan en eindigt alles in ruzie.

Pubers zijn op een leeftijd aanbeland,waar de wereld ruimer verkent gaat worden. Tijdens de puberteit is er een grote activiteit in de hersenen. De toename in de hersen-activiteit, informatieverwerking en communicatie maakt het mogelijk dat verzamelde gegevens tijdens de voorafgaande jaren met elkaar in verband gebracht worden.

Pubers-1

Dit is hele groei en een belangrijke stap in de vorming van intelligentie, namelijk het vormen van nieuwe denkkaders, nieuwe overstijgende concepten.

Hierdoor kunnen nieuwe stappen in het denken gezet worden en het zorgt ervoor dat pubers meemaken dat ze zich in een korte tijd als intelligent ervaren. Dit gebeurt onafhankelijk van wat hun niveau ook is. Hierdoor kunnen ze eigenwijs overkomen. U zult dit ongetwijfeld herkennen. Het overzien van gevolgen kunnen ze nog niet helemaal en zullen ze experimenteel met hun omgeving omgaan, soms worden daar de grenzen in opgezocht of zelfs overschreden.

Een kind wordt pas echt groot, als het stopt met vragen waar het vandaan komt en weigert te vertellen waar het naartoe gaat.

Pubers-2

Normaliter zullen grenzen uit zichzelf worden herkaderd door het opdoen van verschillende ervaringen. Maar niet altijd en dan kunnen er andere problemen ontstaan waar u of uw kind liever hulp bij krijgt, denkende aan;

  • Misbruik van drank en/of drugs, middelengebruik,
  • Andere verslavingen als bijvoorbeeld gokken of gamen,
  • Geen motivatie kunnen vinden voor school, of voor werk/ klusjes,
  • Onzekerheid, minderwaardigheidscomplex of identiteits-vragen,
  • Pesten of gepest worden,
  • Betrokken geraakt bij circuits, die beter losgelaten kunnen worden, maar niet meer weet hoe,
  • Heb je  een “verkeerd” vriendje/ vriendinnetje, of weet je het niet zeker,
  • Slachtoffer van chantage, geweld of misbruik, etc.

Wilt u hier graag ondersteuning bij? Dat kan! Puberbegeleiding? Ook dat kan!