Devotas en Monarchvlinder

Devotas kent zijn herkomst uit het Latijn en betekent “toegewijd”; In onze hulpverlening staat uw hulpvraag centraal. Devotas respecteert een ieders geloofsovertuiging, maar heeft als organisatie geen religieuze identiteit. Onze collegae kennen wel verschillende achtergronden en mag u hier naar vragen. In ons logo vindt u de Monarch vlinder; De kracht en schoonheid van deze vlinder inspireert ons.

De naam Monarch is aan vlinders van deze soort gegeven door de Pilgrim Fathers, die monarchisten waren. Zij merkten op dat de groene cocon een chique gouden randje had en zij gaven daarom aan deze vlindersoort haar koninklijke naam. De oranje kleur van de Monarch dient als waarschuwing voor de natuurlijke vijanden van deze vlinders. Het verhaal over de trektocht van de Monarchs is heel bijzonder.

Vroeg in de herfst begint de lange reis van de vlinders vanuit Canada via de Oostkust van de Verenigde Staten naar de Golf van Mexico. Die reis duurt zo’n dertig dagen (4000 kilometer) en de vlinders vliegen in grote groepen. Als ze neerstrijken voor de nacht is dat een ongelooflijk mooi gezicht: miljoenen vlinders die de bomen, tuinen of parken vuurrood kleuren.

wp3ce71507_01_06

De vleugel varieert in lengte tussen de 43 en 50 mm. Deze grote vlinder komt veel voor in Noord-Amerika: hij overwintert in Mexico en trekt ’s zomers tot in Canada.

Hij is ook bekend uit Midden- en Zuid-Amerika en Nieuw-Guinea. In Europa is hij te vinden aan de kustgebieden van de Canarische Eilanden en in Zuid-Spanje. Elders in Europa alleen als dwaalgast.

wp3506588b_01_06

Alleen de Monarchs doen dit. De vlinders vliegen naar de plaats Michoacan in de bergen van Mexico, waar ze een gebied van negen hectaren bestrijken, een toeristische attractie van formaat. Dan begint een 4-maanden durende winterslaap.

In februari worden de Monarchs wakker en ze gaan dan een drukke week tegemoet. Er moet namelijk gepaard worden. En dat wordt bijna constant gedaan.

De paringen duren van dertien uren tot drie dagen achter elkaar. Daarna tijdens de terugreis, begint het vrouwtje meteen eitjes te leggen.

Het duurt vier generaties, voordat de Monarchs weer in Canada terug zijn. En dan begint het allemaal weer opnieuw. De vliegtijd is van april tot en met september.

wp66ce7ddd_01_06